Pasta su duona yra tik gėlytės. Ačiū Dievui, šios gėlės neauga mano sode.

2012-10-03 | 10:37 | An Issue to Discuss
03

Dabar bus pamąstymas apie produktų derinimą. Man visada labai keista stebėti žmones, valgančius pastą su duona. Nes matai, makaruose turbūt angliavandenių biškį nepriteklius, tai reikia dar bulkutės, you know, AUGANTIS ORGANIZMAS. Aišku, kai tą daro koks galantiškas italas, tai dar visai normaliai atrdodo, nes akivaizdu, jog tą daro ne dėl apsirijimo, o iš kokio įpročio ar tai tradicijos kokios šaunios vardan. O bet tačiau, man dažniau tenka matyti storą kiaulę, sėdinčią ant lūžtančio suolo ir ėdančią pastos porciją, kurios užtektų dviems snukiams pašerti. Ir ėda ji savo mealą užsikąsdama batonu, nes matomai, poniai per riebu (žinai, grietinėlė) arba nepakankamai sotu.

Pomėgis viską ėsti su duona Lietuvai tikrai nėra svetimas. Juk su duona sočiau. Juk taip valgė mūsų proseneliai, kokie nors artojai greičiausiai, nes tais laikais dar nebuvo Makdraivo, o buvo tik viralas aka sriuba ir jį reikdavo valgyt su duona, nes kitaip gi nepavalgysi. Nu, tai čia viskas kaip ir paaiškinama – su logika nepasiginčysi. Tačiau ir šiandien (jau 2012 metai, hello) retsykiais tenka išgirsti vidurius laisvinančią frazę apie duonos paskirtį – „ką sočiau būtų“.

Pati asmeniškai labai nemėgstu lietuviškos duonos (juoda duona, Palanga ir pan.). Yra nemažai tokių, kurias mėgstu, tačiau ir pastarųjų nekenčiu naudoti ten, kur nereikia. Pvz., nx reikalinga duona prie kokios lietuviškos mišrainės? Prie pasta salad? Prie German potato salad? Ai, gi kad sočiau būtų, kaip galėjau pamiršti. Gal kam teko susidurti su valgančiais duona su cepelinais, bulviniais blynais, šaltibarščiais (prie kurių, be abejo, jau yra bulvių), su ryžiais, pica ar su… kepta duona? LOL.



Kaip žinia, kamu što. Kai kurie, pvz., ėsdami mėsgalį su daržovėm jausis apgauti – o kur bulvės? Kur padėjai mano bulbes, valkata? Turbūt užkasei kažkur po salotų lapais, o gal pagailėjai? O ne.

Dar viena populiari grupelė žmonių gyvenime nepaėstų patiekale neradusi mėsos. Nes daržovės juk nėra maistas. Su vaisiais iš vis atskira kalba – čia gi gėrimas yra. 

Sriuba – ne maistas irgi! Nebent joje yra kilogramas galkų ir servinama su duonos kepalu.

OK, nusibodo man čia viską kritikuoti, nes esu labai pavargusi. Geriau pasiginčykime komentaruose. O dabar einu savo lėkštės žiūrėti.

Komentarai

nu tu čia super pavarei 😀

Monika ( October 3, 2012 at 10:45 AM )

mua

Evelina ( October 3, 2012 at 11:29 AM )

Tai čia dar nieko, kai pasakai, kad cepelinu nevalgai, nes po to tris dienas nedarbingas buni, tai teiginiai buna “tu ne lietuvė” “tau su galva kažkas negerai” ir tt

Liucija Čiolnaitė via Facebook ( October 3, 2012 at 11:37 AM )

“cepelinai – labai sveika, natūralus maistas, iš natūralių produktų.” ir dar kai kurie sako, kad mėsa – labai sveika ir jos būtinai reikia valgyti kuo daugiau.

Maistas Ausims via Facebook ( October 3, 2012 at 11:43 AM )

Aha, o litras grietinės padažo su spirgais yra sveiko maitinimosi viršūnė :D. Apskritai man makaronai/pasta, duona (balta) bei bulvės yra useless maistas kurį stengiuosi kuo rečiau valgyti. Makaronu apskritai nevalgau.

Liucija Čiolnaitė via Facebook ( October 3, 2012 at 12:19 PM )

Matai, tavyje suveikė pirktinės duonos instinktas. Nesenai buvo bajeris, man padavė karšta sumuštinį iš duonos, priekyje praėjo vyras ir man „užkvepėjo“ neprausto pimpalo kvapas. Čia tokia tos duonos cheminė sudėtis.
Bet iš tikro problema sprendi labai paprastai. Perki kila miltų, kad ir itališkų, bet kokių, tik be priedų. Perki vieną svogūną, gali česnako skiltelę kitą. Ir reikia turėti šaldytuve mielių (kad ir pasenusių, kurios kameroje guli).
Tai val, užpili ant mielių stiklinę karšto vandens, supjaustai smulkiai smulkiai svogūną ir įberi į puodą kur mielės ( geriausiai didelį kinišką kur patogu minkyti) kilogramą miltų iš karto. Tada darai jovalą. Minkai kol viskas susiminko, kol nustoja limpti tešla. Tada įjungi duchovkę ant 220 laipsnių. Ir ant bletos sudedį papločius. Tik jų vidurį reikia prispausti, kad ir su pirštais ir prismaigstyti ten skylučių su šakute. Po dvidešimt minučių gauti dienai dviems fantastiško kvapo duonos. Ir ant visko tik penkios – dešimt minutės darbo.

Andrius ( October 3, 2012 at 12:23 PM )

žinau žmogų,kuris prikanda duonos prie keptų bulvių arba bulvių košės.

jon ( October 3, 2012 at 2:23 PM )

andriau, thanks. jonai, žinojau, kad tokių atsiras.

Evelina ( October 3, 2012 at 3:27 PM )

Man kažkaip visas šitas “duonos valgymas su belekuo” nublanksta prieš mano tėvo pomėgį viską mirkyt grietinėj/majoneze. 😐

Liongins ( October 3, 2012 at 6:21 PM )

Taip ant greito pamastes, neprisimenu patiekalo, prie kurio netiktu duonos riekele. As tai dejas ant bulviu! Nu neskaitant cepelinu, bulviniu blynu, keptu bulviu, bet ir tai uztektu per sventes.

duonius ( October 3, 2012 at 7:11 PM )

Stai, kaip gražu http://s17.postimage.org/mygg93y33/duona.jpg
Svarbiausia, kad labai greit. Stovi tris dienas, bet kada su alieju aptepta, kaip dabar (kiek negražiau atrodo), tai gali ilgiau.
Užpyliau dar silkę su aliejumi ir svogūnais, beti šita, matyt, reikės su bulvėms.

Andrius ( October 3, 2012 at 7:28 PM )

Jo, nepaminėjau, nes padažams reikia atskiro posto. Labai graži kultūra.

Ufb ( October 3, 2012 at 8:15 PM )

Tu man nepasakok, nes blivanu

Maistas Ausims via Facebook ( October 3, 2012 at 9:36 PM )

Čia fo ryl? Senokai nemačiau tokias iškasenas:)

Juliana Špundova via Facebook ( October 4, 2012 at 8:29 AM )

what dū jū myn by ‘iškasenas’?

Maistas Ausims via Facebook ( October 4, 2012 at 9:59 AM )

nū miltai su miltais:)

Juliana Špundova via Facebook ( October 4, 2012 at 9:59 AM )

aaaaa, nunununu.

Maistas Ausims via Facebook ( October 4, 2012 at 10:02 AM )

o taip, ant mieliu pilt karsta vandeni yra kulinarijos meno virsune 😀

Sado ( October 4, 2012 at 6:16 PM )

Neaiškint. Žr. į nuotrauką – rezultatas geras. Šaldytos kitaip greitai neatšils.

Andrius ( October 4, 2012 at 10:28 PM )

Tai kur ta nuotrauka?

UFB ( October 5, 2012 at 11:03 AM )

Turbūt ankstesniam poste 😀 Atrodo klaikiai 😐

Liongins ( October 5, 2012 at 4:14 PM )

duok linką, nes nieko nesusigaudau

UFB ( October 5, 2012 at 4:16 PM )

Taigi štai:
http://s17.postimage.org/mygg93y33/duona.jpg
Alyvų aliejus, kaip ir bet koks, netinka duonai aptrinti prieš kepima. Jis suveikia kaip koks konservantas, duona tampa labai minkštesnė, bet spalva žiauriai pasikeičia. Va sviestuku lydytu reikia aptrinti (jeigu yra) tada gaunasi žiauriai graži auksinė spalva ir aromatas geresnis.
Juk aliejus UFB gali nepatikti DĖL SVORIO.

Andrius ( October 6, 2012 at 1:15 PM )

Nuotraukoje juk matosi, kad tešla buvo gerai iškilusi.

Andrius ( October 6, 2012 at 1:17 PM )

jei UFB aliejus nepatinka dėl svorio, tai ką jau kalbėt apie sviestą? šiaip nebepamenu ne alyvų aliejaus kvapo.

UFB ( October 6, 2012 at 1:25 PM )

P.S. kreizi fonas nuotraukoje 😀

Evelina ( October 6, 2012 at 1:26 PM )

Palmių aliejus bulvytėms žymiai geriau (bet tik originalus iš Afrikos).
Fone mano kiemas.

Andrius ( October 6, 2012 at 11:39 PM )

UFB, pasakyk man vieną dalyką: kada galvoji apie vieną, o tuo pačiu metu kaip tik paskambina kita, tai kurią rinktis: apie kurią galvoji ir kuri turi atsirasti reik tikėt ar tą, kuri paskambino?

Andrius ( October 8, 2012 at 11:49 PM )

manau, pradėk nuo tos kuri paskambino. o tą, apie kurią galvoji, atidėk kitai dienai. 🙂

UFB ( October 9, 2012 at 9:01 AM )

nelabai matos to iskilimo, nu bet gal, tik kad i bulka cia panasiau, o ne i duoda. visos bobos dabar keicias raugais duonai ir jokiu mieliu nededa. kaip ne kaip, mieles prie aukstos temperaturos tiesiog zuva, ne taip jau ir sunkiai atsyla kambario temperaturoj per pora valandu.

Sado ( October 9, 2012 at 1:14 PM )

O kur tu gausi raugo??? Balta duona ir vadinosi bulka visada. Taigi ne verdančiu užpili, o labai šiltu. Vis tiek, ten plutelė pasilieka, kada jos ištirpsta. Gal ir paliksiu savaime atšilti, bet tada jos kažkaip išbėga.

Andrius ( October 9, 2012 at 4:58 PM )

Bandžiau su savaime atšildytomis. Žymiai geriau. Bulka išpampsta kaip reikiant.

Andrius ( October 12, 2012 at 11:18 PM )

Komentuok

TrackBack URL :

pagetop

  • Maistas Ausims Instagram’e

    Instagram
  • Blog’o autorė Instagram’e

    Instagram

  • Archyvai

  • Daugiau senų „Maistas Ausims“ įrašų

  • Čia
  • Maistas Ausims on Facebook